Ο διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ντοκυμαντέρ “AegeanDocs” Κώστας Σπυρόπουλος,λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός στη Λέσβο και τα άλλα νησιά ,σε μια αποκλειστική συνέντευξη του μιλά για το θεσμό ,που ήδη έχει πέντε χρόνια ζωής και κάθε χρόνο επεκτείνεται,δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη φετεινή διοργάνωση και κυρίως για τους θεματικούς άξονες του φεστιβάλ και τα αφιερώματα του.Η συζήτηση με τον Κ. Σπυρόπουλο έχει ως εξής:
Δώστε μας το στίγμα του 5ου κατά σειρά Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs».
«Σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός, μια γιορτή πολιτισμού και ένα φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου διαμορφώνεται το “AegeanDocs 5”, 1-6 Οκτωβρίου 2017, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, από τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες. 70 ταινίες σε πρώτη προβολή στο κοινό του Φεστιβάλ, 48 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα και 20 ταινίες μικρού μήκους σε παγκόσμια πρεμιέρα συνθέτουν τη συλλογή του “AegeanDocs 5”».
Πού οφείλεται αυτή η ανάπτυξη του Φεστιβάλ;
«Κατά πρώτο λόγο είναι αποτέλεσμα της διπλής ωρίμανσης του θεσμού. Αφενός το αγκαλιάζει όλο και περισσότερος κόσμος στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και αφετέρου το “AegeanDocs” κέρδισε τον σεβασμό σπουδαίων σκηνοθετών, ξένων και Ελλήνων, που στέλνουν τις ταινίες για να διαγωνιστούν εδώ.
Επιπλέον, από φέτος δίπλα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στάθηκε ως συνδιοργανωτής ο Δήμος Λέσβου, ενώ τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλαισιώνει από φέτος και η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί θεσμοί συνδημιουργούν ένα καλλιτεχνικό γεγονός ανοικτό στην κοινωνία των νησιών, στους νέους που σπουδάζουν εδώ αλλά και στους επισκέπτες-τουρίστες. Όλες οι ταινίες από φέτος θα είναι υποτιτλισμένες και στα αγγλικά».
Σε περισσότερους χώρους
Από το πρόγραμμα προβολών που ανακοινώσατε διαπιστώνουμε ότι από τις δύο αίθουσες που είχατε πέρυσι στη Μυτιλήνη, φέτος περάσατε σε πέντε.
«Αναλογικά με την αύξηση του αριθμού των ταινιών αυξήθηκαν και οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ. Πέντε αίθουσες μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης, τέσσερις στο υπόλοιπο νησί, τρεις στη Χίο, δύο στη Σάμο και από μία αίθουσα σε όλα τα νησιά. Δημοτικό Θέατρο, Σινεμά “Αρίων”, Θεατράκι Χρυσομαλλούσας, Αμφιθέατρο Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και η αίθουσα της Εργατικής Λέσχης Λέσβου περιμένουν τους θεατές του Φεστιβάλ στην πόλη της Μυτιλήνης. Καθημερινό πρόγραμμα και καλεσμένοι σκηνοθέτες στην Αγία Παρασκευή (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας) και στο Πλωμάρι (Αίθουσα “Βενιαμίν Ο Λέσβιος”)».
Πάντως κάθε χρόνο τους πιστούς θεατές του Φεστιβάλ τούς πιάνει ένα άγχος ποια ταινία να πρωτοδούν…
«Και γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και για να τονωθεί η παρουσία του Φεστιβάλ μέσα στη χρονιά, από φέτος το “AegeanDocs” θα έχει και χειμερινή έκδοση. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα προβάλουμε τις βραβευμένες ταινίες αλλά και όσες θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των θεατών στις συζητήσεις».
Συζητήσεις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά…
«Ναι, γιατί είναι εντυπωσιακά αυξημένη η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. 42 καλεσμένοι, 12 ξένοι και 30 Έλληνες δημιουργοί, έρχονται στο Φεστιβάλ για να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους».
Επτά μεγάλα αφιερώματα
Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες του φετινού Φεστιβάλ;
«Οι 70 ταινίες είναι οργανωμένες σε επτά μεγάλα αφιερώματα:
– 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με την κορυφαία παρουσία του Φώτου Λαμπρινού με τη “Μεγάλη Ουτοπία”.
– Μεγάλο αφιέρωμα στην Εκπαίδευση με δέκα ελληνικές και ξένες ταινίες σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
– Γυναικεία Δικαιώματα με πέντε ταινίες.
– Μνήμη-Ιστορία με οκτώ ταινίες και κορυφαία συμμετοχή του βετεράνου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη.
– Αθλητισμός με τέσσερις ταινίες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ιταλία.
– Home New Home, αφιέρωμα στο προσφυγικό με 20 ταινίες που δημιούργησαν πρόσφυγες, μετανάστες και εθελοντές κινηματογραφιστές σε έξι περιοχές: Λέσβος, Αττική, Σμύρνη (Τουρκία), Αμάν (Ιορδανία), Τύρος (Λίβανος), Ραμάλα-Γάζα (Παλαιστίνη).
– Και Μουσική, πολλή μουσική. Θα ανοίξουμε το Φεστιβάλ με την ταινία “String-less” του Άγγελου Κοβότσου για το γνωστό μουσικό συγκρότημα των έξι γυναικών από τη Θεσσαλονίκη. Θα έχουμε και τις έξι στη σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο και θα τραγουδήσουμε ζωντανά μαζί τους την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ».
Αναδημοσίευση από : http://www.emprosnet.gr