των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά
Οι παλιοί λαϊκοί οργανοπαίχτες της Ικαρίας, συνεχίζοντας τη μακραίωνη μουσική παράδοση του ικαριώτικου, συνέβαλλαν με τη σειρά τους στη διαμόρφωση των ποικίλων εκδοχών του. Στο ιδιαίτερο μουσικό τους ύφος εκφράζεται ο χαρακτήρας του λαϊκού πολιτισμού των Ικαριωτών και διακρίνονται τα χνάρια της λαϊκής ιστορίας του νησιού. Οι διάφορες εκτελέσεις βιολιστών και λυράρηδων, όπως των Τσεπέρκα, Βατούγιου, Ραντά, Καραγιαννάκη, Παράλαιμου, Μαματά, Λάκκα και τόσων άλλων που συνδέθηκαν με τη λαϊκή παράδοση της Ικαρίας, αποτυπώνονται για πρώτη φορά σε μουσική σημειογραφία στο βιβλίο Καριώτικος – Εκδοχές του ικαριώτικου οργανικού σκοπού που κυκλοφόρησε από τον μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας. Μέσα από τις συγκεκριμένες καταγραφές ο ερευνητής έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το φαινόμενο του ικαριώτικου χορού και ο μουσικός να μελετήσει τις διάφορες εκδοχές του. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιεύσει δύο τόμους με μουσικές καταγραφές (Μουσικές Καταγραφές Ι – 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο, Παπαγρηγορίου – Νάκας 2014 και Μουσικές Καταγραφές ΙΙ – 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, Παπαγρηγορίου – Νάκας 2016). Η έκδοση έγινε με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ικαρίας – Ικαριακά Δρώμενα και τον πρόλογο γράφει ο Δρ. Θεμιστοκλής Σπέης.
Ο Ικαριώτικος χορός πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως η μουσική ταυτότητα της Ικαρίας. Για μένα προσωπικά που έχω ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου έξω από την Ελλάδα, και θα έλεγα το ίδιο για όλους τους ξενιτεμένους Ικαριώτες, ο Ικαριώτικος χορός ήταν πάντα η αποκορύφωση όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων, είτε αυτές ήταν γάμοι, ονομαστικές εορτές, ή και άλλες εκδηλώσεις πιο γενικού χαρακτήρα […]. Ο χορός αυτός ήταν ένας τρόπος ζωής. […] Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται με σεβασμό και αγάπη σε όλους που αγάπησαν και αγαπούν τον Ικαριώτικο χορό, όπου και αν βρίσκονται, ιδιαίτερα όμως στους μουσικούς που η μουσική τους καταγράφεται σε αυτό το βιβλίο και στην μνήμη εκείνων που δεν είναι πια μαζί μας.
από τον πρόλογο του Δρ. Θεμιστοκλή Σπέη
Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται μουσικές καταγραφές 33 εκδοχών του ικαριώτικου οργανικού σκοπού που αντιστοιχούν σε ηχογραφήσεις 16 ντόπιων οργανοπαιχτών των παλαιότερων γενεών. Αξιοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα κυρίως παλιών ηχογραφήσεων – πηγών, το οποίο περιλαμβάνει ανέκδοτο μέχρι στιγμής αρχειακό υλικό. […] Η έκδοση δομείται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη κατατάσσονται ικαριώτικοι οργανικοί σκοποί που αντιστοιχούν σε μορφές απλούστερες και […]παλαιότερες, ενώ στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται ικαριώτικοι οργανικοί σκοποί με πιο σύνθετη μορφή. Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνεται υλικό που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον ικαριώτικο οργανικό σκοπό και αφορά ηχογραφήσεις που έγιναν εντός και εκτός Ικαρίας.
από την εισαγωγή
ISBN 979-0-69151-730-7, σελίδες: 128, μέγεθος: 210 x 297 mm.
Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο:
http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 – 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα:http://www.panasmusic.gr/catalog/product_info.php?products_id=27391