Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα SOS εκπέμπουν οι ιαματικές πηγές

SOS εκπέμπουν οι ιαματικές πηγές

by ikariaki.gr
24 views

Την αναγνώριση των υδροθεραπευτηρίων της Ελλάδας ως μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας ζητούν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον θερμαλισμό.

ιαματικες στοιχεια

Κάτι τέτοιο, όπως εξηγούν, θα επιτρέψει στη χώρα μας να επωφεληθεί από τους περίπου 24 εκατομμύρια ιαματικούς τουρίστες που διακινούνται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότεροι διοχετεύονται στην Ιταλία, τη Νότια Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ η Ελλάδα δεν επωφελείται καθόλου παρά τον τεράστιο πλούτο της σε ιαματικές πηγές και τη μακραίωνη ιστορία της στη λουτροθεραπεία.

«Τα γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν ετήσιως 1.500-1.700 ευρώ για θερμαλισμό. Οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν σε υδροθεραπευτήρια είτε της χώρας τους είτε άλλων κρατών τα οποία έχουν επισήμως αναγνωρίσει τις εγκαταστάσεις αυτές ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η ίδια τάση επικρατεί πολύ σε Σκανδιναβούς και Ρώσους. Γιατί, λοιπόν, να μην έρθουν στην Ελλάδα; Με τα χρήματα αυτά μπορούν να παραμείνουν εδώ περισσότερες ημέρες -σχεδόν έναν μήνα- με πλήρη θεραπεία», επισημαίνει ο δρ Υδροβιολογίας και πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ζήσης Αγγελίδης.

Σήμερα στην Ελλάδα εντοπίζονται 114 περιοχές με ιαματικούς φυσικούς πόρους στις οποίες λειτουργούν 75 επιχειρήσεις με παροχές λουτροθεραπείας, λασποθεραπείας, ποσιοθεραπείας. «Στην Αιδηψό αυτήν τη στιγμή έχουμε 17 επιχειρήσεις, αν γίνει μια «έκρηξη» θα δημιουργηθούν δεκαπλάσιες. Και μιλάμε για έναν τουρισμό ο οποίος διαρκεί όλο τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Αγγελίδης.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι ακόμη γνωστή στο υπουργείο η θαλασσοθεραπεία, η οποία έχει αναγνωριστεί σε μια σειρά κρατών. Ακόμη ψάχνουμε να πιστοποιήσουμε τις ιαματικές ιδιότητες ελληνικών πηγών που είναι γνωστές εδώ και 2.500 χρόνια. Επίσης, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την ιστορία και τη μυθολογία που σχετίζεται με τις ιαματικές πηγές. Οι Θερμοπύλες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστό παγκοσμίως», λέει ο κ. Αγγελίδης περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο θερμαλισμός στην Ελλάδα έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης και υποστηρίζει ότι απαιτείται εκτός των άλλων ανανέωση των εγκαταστάσεων των υδροθεραπευτηρίων και προβολή τους στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ «Ιαματικές Πηγές & Λουτρότοποι». Οπως διαπιστώνει ο υπεύθυνος της έρευνας Κώστας Τσακίρης, η επισκεψιμότητα των λουτρικών μονάδων γνωρίζει το 2013 πτώση της τάξεως του 62% σε σχέση με το 2009. Τη χρονική περίοδο 2005-2009 σημειωνόταν σταθερή ανοδική πορεία, ενώ τα επόμενα έτη παρατηρήθηκε δραματική μείωση του συνολικού αριθμού εισιτηρίων με το 2013 να εμφανίζει σταθεροποίηση σε σχέση με το 2012.

Τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είχαν την περασμένη χρονιά οι μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, το μερίδιο της οποίας διαμορφώθηκε στο 50,78%. «Αυτό συμβαίνει επειδή στην περιοχή αποσυνδέθηκαν οι εγκαταστάσεις από τη θεραπεία και συνδέθηκαν με την ευεξία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχαγωγία. Ως εκ τούτου, προσελκύουν νεότερες ηλικίες», εξηγεί ο κ. Αγγελίδης.

Εξαίρεση στην πτωτική πορεία επισκεψιμότητας ήταν οι δημοτικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά 39,8% και δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Λίμνη της Βουλιαγμένης και το Θέρμαι Σύλλα της Αιδηψού.

banner

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θερμαλισμού εκπροσωπούν το 23% των επιχειρήσεων πανελλαδικά.

ΑΙΔΗΨΟΣ
Διεθνές συνέδριο για τη λουτροθεραπεία

Ενα διεθνές συνέδριο θερμαλισμού με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων θα διοργανωθεί από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου. Μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού θα συναντηθούν στην Αιδηψό προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στον χώρο και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πρωτοβουλία της ΕΕ Θερμαλισμού που στοχεύει στη σύνδεση των θεραπευτικών λουτρών με την ιστορία: Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι 8 χωρών θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τη δημιουργία ενός κοινού σήματος για spa με ελληνικές και ρωμαϊκές ρίζες ώστε να φτιαχτεί ένα δίκτυο ελκυστικό στον διεθνή τουρισμό.

Κατερίνα Ροββά

 

ethnos.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue